YIORKADJIS RESIDENCE
Nicosia CY

The 1950s duplex was converted into the home of a family of five and an active social life. As the building is listed, alterations to its exterior form were kept to the minimum with new and old elements integrated harmoniously. The spatial quality of the interior spaces and the garden was however radically transformed. The entrance to the house was transferred from the front door to the street gate, with a sequence of platforms connecting interior and exterior. Loadbearing walls on the ground floor were replaced with trusses in the ceiling, and verandas were incorporated in the interior using large panes of glass, resulting in a fluid constellation of bright spaces flowing into the garden. The new staircase joining the two floors was articulated as a carved volume clad in black glass; being simultaneously the centerpiece of the house and a reflection of the garden, object and image, it manifests the central theme of the design concept.